AANKOMENDE EXPO

expo Naomi Neijssen

Het opmerkelijke ligt in de samenvoeging

In mijn werk is mijn grootste kracht mijn sensitieve zintuigen. Ik zie, hoor, voel en ruik intenser. Ik sta open voor schoonheid. De keerzijde van sensitiviteit en jezelf open stellen voor schoonheid is dat je ook open staat voor het tegenovergestelde. Voor alle duistere kanten. Nog nooit hebben wij als mens zoveel informatie en prikkels moeten verwerken als in de 21e eeuw. 

Om gebruik te kunnen maken van mijn kracht en sensitiviteit is het dus belangrijk dat ik mijzelf leer te beschermen. Want af en toe voel ik me verlamd door de hoeveelheid aan informatie. Dan wil ik weg. Even ontsnappen. Dan hoop ik dat mijn kledingkast toch ook opeens een opening heeft naar een andere wereld. 

Ik wil even geen mening hebben. Itellectueel doen, alle goed en fout argumenten aanhoren. Het gevoel hebben dat ik me maar bij 1 partij mag en zelfs moet aansluiten. Een extreem schreeuwerige mening moet hebben om maar gehoord en gezien te worden. Jongens ik heb een kop thee nodig!

Form follows function, staat er op de mok waar ik elke dag een kop thee uit drink. Iets wat wij slimme mensen hebben bedacht, toch? Of… was de natuur daar al eeuwen het bewijs van?
 
Met mijn kop thee plof ik op de bank en ik zet een mooie natuurdocumentaire op. En ik zie af en toe de raarste wezens voorbij komen. Ik zit vooral met mijn wenkbrauwen omhoog vol enthousiasme te kijken als er weer een nieuw insect of plantje in de steeds schaarser wordende bossen wordt gevonden. Of wanneer er een nieuwe vis in de dieptes van de oceaan is ontdekt. Dan denk ik wat slim van de natuur/evolutie. En gelukkig weten we nog niet alles. Er is nog steeds genoeg mysterie in de wereld. En valt er nog wat nieuws te ontdekken. 
 
Hoe gek hun vormen ook lijken binnen hun ecosysteem hebben ze een functie. En hun vorm dus ook. Dit lijkt misschien niet echt romantisch. Toch zit daar nou juist heel veel schoonheid in. Want alles wat hier op aarde leeft, is terug te brengen naar bepaalde basis vormen.

Zoem je nog verder in dan zijn we op het niveau van onze atomen praktisch gelijk. En dat geeft me dan weer hoop en vertrouwen.

Dat betekend dat we aan een aantal wetten gebonden zijn. Dat bepaalde systemen al heel lang zo werken. En hoe meer we zien dat we gelijk zijn en verbonden, hoe groter de kans dat we onze negatieve impact op deze aarde weer kunnen omdraaien naar een positieve impact.
Zo, nu ken je een van mijn manieren waarop ik mijn hoofd boven water weet te houden in onze hectische wereld. Deze manier is misschien niet herkenbaar voor jou, maar ik kan me zo voorstellen dat de behoefte dat wel is. 
creature-NaomiNeijssen-expo
Naast wegdromen bij natuurdocumentaires of daadwerkelijk de natuur in gaan om tot rust te komen om alles weer in perspectief te krijgen heb ik nog een andere manier waarop ik even wegdroom van de dagelijkse verwachtingen, het nieuws en de confronterende kanten die als je vol zit moeilijk te ontvangen zijn. 
 
En dat is het maken van mijn wezens, planten en bloemen. De resultaten daarvan wil ik graag met jullie delen. Ik hoop hiermee een manier te creëren waarop ook jij even kan wegdromen. Dat ook jij nieuwe wezens of plantjes kunt ontdekken zodat je je kunt verbazen. En met de uitleg van mijn manier van werken erbij laat ik je zien dat als je bepaalde vormen herhaald. Of ze op een andere manier weer in elkaar zet er toch echt weer iets herkenbaars ontstaat. Nieuw maar ook herkenbaar.
 
We hebben namelijk op deze wereld nog steeds meer met elkaar gemeen dan dat we anders zijn. Om dat te zien is afstand nemen van je dagelijkse werkelijkheid om iets in een nieuw perspectief te kunnen zetten zo fijn. Ik hoop dat ik met mijn werk je daarbij mag helpen. Of dat ik het voor elkaar heb gekregen dat je in ieder geval een keer met je wenkbrauwen omhoog, vol verbazing naar iets hebt staan kijken.  
 
 
– Naomi Neijssen

Meer info volgt binnenkort.